SLOVENSKÝ RAJ: Pripomenuli si 110. výročie prvého prechodu roklinou Veľký Sokol

21.09.2008 Levoča

Slovenský raj 20. septembra (TASR) - Počasie ako v závere jesene charakterizovalo dnešný piaty ročník Cyklomaratónu v Slovenskom raji, ktorým si účastníci pripomenuli 110. výročie prvého prechodu roklinou Veľký Sokol.
Predseda Mikroregiónu Slovenský raj a starosta Hrabušíc Štefan Labuda informoval TASR, že vyše 300 domácich a zahraničných priaznivcov horskej cyklistiky sa vydalo na vyše 70 km trasu z Podleska na Kláštorisko, hranicou rokliny Suchá Belá nad Spišský Štiavnik a späť na Podlesok. Nemuseli však absolvovať celú trasu, mohli si zvoliť aj kratšiu časť.

\"Roklina Veľký Sokol je najdlhšou a najmohutnejšou v Slovenskom raji. Je súčasťou Národnej prírodnej rezervácie Sokol s piatym, teda najprísnejším stupňom ochrany prírody, \" konštatoval Labuda. Dodal, že dominantami kańonu sú vodopády.

Prvý výlet na Kláštorisko v Slovenskom raji zorganizovali turisti zo Spišskej Novej Vsi v druhej polovici júna 1893, čím sa začalo skúmanie a sprístupňovanie jednotlivých roklín. Prvý úplný prechod absolvovala skupina nadšencov združená okolo profesora miestneho gymnázia Martina Rótha v auguste 1898.

Prvé kovové rebríky v rokline namontovali členovia Horskej služby Slovenský raj v roku 1956. Tiesňava Veľký Sokol, ktorá bola po tohtočnej júlovej povodni uzatvorená pre turistov, je už prístupná. Podľa Labudu návštevnosť Slovenského raja počas tohtoročnej letnej sezóny bola priemerná, pod čo sa podpísali aj júlové záplavy. Tie však roklinám skôr prospeli, keďže ich vyčistili a zmenili ich reliéf.
 

Vyberte región